Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Excel – obarvanje vrstic s pogoji

Obdelava tabel v Excelu, ki vsebujejo veliko podatkov je lahko zamudno, predvsem pa hitro postane utrujajoče.

Excel ponuja nekaj funkcionalnosti, ki to delo olajšaja. Ena od teh funkcionalnosti je pogojno oblikovanje, ki omogoča, da hitro najdemo in označimo vse celice, ki vsebujejo določeno vrednost.

Funkcionalnost najdemo v osnovnem meniju – Pogojno oblikovanje, kjer izberemo kakšne vrste pogoja bomo vnesli. V našem primeru želimo v stolpcu označiti vse celice, ki imajo vrednost “ne”. Izberemo Pogojno oblikovanje in zatem Enako..

Odpre se dialog, kjer vpišemo vrednost, ki bo pogoj za obarvanje, zatem izberem še  kako naj se obarvajo celice. V našem primeru bomo vpisali “ne” in izbrali rdeče obarvanje.

Ko potrdimo se bodo celice, ki vsebujejo to vrednost obarvale rdeče. To omogoča hiter pregled katere vrstice v stolpcu vsebujejo to vrednost.

Pogoji so lahko precej bolj napredni npr. če bi izbrali  pogoj “Večje od” in vnesli pogoj “0” bi  označili vse vrednosti v tabeli, ki so večje od 0, velja tudi obratno “Manjše od” kar bi označil vse negativne vrednosti. Na isti tabeli lahko dodamo več pogojev za boljši pregled  podatkov, ki jih vsebuje tabela.

Če želimo spremeniti ali odstraniti ta pogoj ponovno izberemo Pogojno oblikovanje in zatem Počisti pravila/ Počisti pravila iz izbranih celic.

Ko potrdimo se obarvanje, ki smo ga določili v prejšnjih korakih odstrani.

Bi želeli, da vas obveščamo o novostih? Spodaj vpišite vaše podatke: