Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Excel – označevanje in brisanje duplikatov v tabeli

Priprava podatkov za uvoz v MetaKocko večinokrat zahteva nekaj obdelave podatkov v Excelu.

Pri izvozu iz starega programa v Excel, se navadno v tabeli pojavijo duplikati, ki jih je ročno težko prepoznati, hkrati pa je ročno brisanje večjega števila podvojenih artiklov zamudno in težko izvedljivo.

Excel ponuja nekaj možnosti, ki omogočijo, da vrednosti, ki se večkrat ponovijo označite vse hkrati, jih tako hitreje pregledate in po potrebi tudi vse hkrati izbrišete.

Postopek je enostaven. Tabelo, ki vsebuje duplikate odprite v Excelu in označite stolpec v katerem so duplikati (npr. šifre), ki vam otežujejo uvoz podatkov v MetaKocko – slika spodaj

Ko ste stolpec označili izberite funkcijo – Conditional Formating ( Pogojno oblikovanje) in zatem “Highlight Cells Rules / Duplicate Values” (Pravila za označevanje celic/ Podvojene vrednosti).

Odprl se vam bo dialog, kjer izberete kako se bodo celice, kjer so podvojene vrednosti obarvale. Ko potrdite se bodo celice, ki vsebujejo podvojene vrednosti v izbranem stolpcu obarvale (prikazano spodaj).

Ker so vrstice sedaj označene boste duplikate hitreje pregledali in posamezne vrstice izbrisali/ popravili.

V primeru, da želite izbrisati vse duplikate hkrati, pa Excel ponuja možnost, to je funkcijo “Remove duplicates” ( Odstrani dvojnike), ki jo najdete pod Data (Podatki) – slika spodaj

Ko kliknete na funkcijo se odpre dialog, ki pokaže dodatno možnost izbora več stolpcev, če želite izbor razširiti. Če izbora ne boste razširili kliknete Ok ( V redu) in Excel bo izbrisal vse vrstice, kjer je našel podvojene vrednosti.

Tabelo shranite.  Podatki so sedaj urejeni in lahko jih uporabite za uvoz v MetaKocko.

ekipa MetaKocka

Bi želeli, da vas obveščamo o novostih? Spodaj vpišite vaše podatke: