Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Pregled nad poslovanjem – neizterjan in že zapadel dolg kupcev

Pregled in nadzor nad poslovanjem podjetja v teh precej zahtevnih časih je nekaj, kar bi si moral zagotoviti vsak podjetnik.

Žal je situacija v mnogih sicer dokaj uspešnih podjetjih precej drugačna, daleč od nadzorovane. Stroški, ki so nenadzorovano rastli, drseči prihodki, neizterjani dolžniki so pripeljali marsikatero podjetje v Sloveniji v zadnjem letu do stečaja. Mnogim izmed njih stečaja ne bi bilo potrebno objaviti, če bi le pravočasno ukrepali in imeli pregled nad kategorijami, ki jih omenjamo.

Pregled nad dolgom, kot ga prikazuje spodnja slika omogoča, da takoj ugotovimo, da ima podjetje veliko neizterjanega in že zapadlega dolga. Morebiti celo preveč in je s tem že ogroženo njegovo tekoče poslovanje.

Grafičen prikaz kot je zgornji omogoča hitro odločanje kako ukrepati, seveda pa je prva odločitev da je ukrepe potrebno izpeljati.

Možnosti, ki jih ima podjetje so seveda različne in odvisne od vsakega podjetnika posebej. Skupno je to, da je z izterjavo pričeti čimprej, da se pridobi likvidnostna sredstva. Uporabi se lahko prodajo terjatev, najeti podjetje za izterjavo ali vložiti izvržbo. Za zapiranje obveznosti hrakti še do dobaviteljev pa velja poizkusiti večstranski pobot.

To je le eden od pregledov, ki smo jih za podjetnike z malo časa in obilico dela pripravili v MetaKocki.

S klikom na “Registriraj se” na vstopni strani MetaKocka se boste registirali in že po nekaj minutah lahko pričeli s 30 dnevnim brezplačnim testiranjem in uporabo.