Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Prihranite z eRačunom

Primerjava procesa ročnega pošiljanja računa z elektronsko izmenjavo.

 

 

 

 

         Primerjava stroškov za en račun pri različnih oblikah računa         

     

 

  Časovni prihranek izdaje eRačuna

 

Stroški, ki nastanejo s pošiljanjem računa v papirni obliki:

Za izdajo enega računa znaša strošek 8,744 €. Strošek prejema računa znaša 3,912 €.

Stroški, ki nastanejo s pošiljanjem eRačuna:

Z digitalizacijo poslovanja se izloči iz procesa velik delež materialnih, predvsem zaradi porabe papirja, registratorjev, kuvert, in stroškov poštnine.

Za izdajo enega elektronskega računa znaša strošek 6,321 €.  Strošek prejema računa znaša 1,615 €.

 

Izdaja računa

eRačun v primerjavi s papirno obliko pošiljanja prinaša 9,8 minut krajši čas izvedbe procesa, kar pomeni prihranek v vrednosti 2,42 eur za posamezni izdani račun.

 

Prejem računa

Čas izvedbe procesa od prejema računa do arhiviranja računa po uvedbi poslovanja z elektronskimi računi, skrajša za 10,5 minute v primerjavi z obdelavo računov v papirni obliki, kar pomeni prihranek pri stroških dela in materiala v višini 2,30 € pri posameznem računu.

 

 

POVZETEK:

Analiza procesov je pokazala, da bi uvedba eRačuna v standardizirani XML obliki skrajša čas izdaje posameznega računa za 9,8 minute, kar je 20,4 % in 10,5 minute za posamezni prejeti račun, kar je 62,7 %. Skupni prihranek časa za en račun bi bil 31,4 %. Veliko večji prihranek časa se je izkazal v procesu obdelave, kjer bi se v prenovljenem procesu računovodje izognili predvsem ročnemu vnašanju dokumentov v ERP sistem, upravljanju z računi v fizičnem in vodenju evidenc. MetaKocka omogoča sledljivost in revizijsko sled pri upravljanju z dokumenti, zato ročno vodenje evidenc ne bi bile več potrebne. Časovni prihranek je pomemben z vidika stroškov dela. Prihranjeni čas lahko zaposleni porabi za opravljane drugi nalog in aktivnosti, s čimer se poveča učinkovitost dela zaposlenih. Zmanjša se tudi možnost napak pri delu, kjer je količina ročno vnesenih podatkov v ERP sistem bistveno manjša.

 

Želite papirno poslovanje zamenjati za elektronsko? Izpolnite PRIJAVNICA  in nam izpolnjeno vrnite na naslov podpora@metakocka.si

 

 

Uspešno poslovanje

ekipa MetaKocka

Bi želeli, da vas obveščamo o novostih? Spodaj vpišite vaše podatke: