Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Pomeni kratic VPN, SSL, HTTP..??

Pomeni kratic na katere se sklicujejo IT strokovnjaki o varnosti

VPN

VPN pomeni “Virtual private network” oziroma virtualno privatno omrežje. Z VPN-jem se srečujemo tako doma kot v službi, saj omogoča varno povezavanje v službeno ali domače omrežje iz kjerkoli po svetu. Prav zato ga pogosto uporabljajo podjetniki in uslužbenci, ki so veliko na poti, hrati pa je delo z njim preposto in omogoča enake možnosti dela kot bi bili v pisarni.
Kaj točno pa je VPN?

VPN omogoči povezovanje v omrežje tudi preko večjih razdalj. Glavna prednost VPN-ja je lastnost, da lahko za povezovanje uporablja internetne povezave namesto najetih privatnih linij. Tehnologija VPN-ja vzpostavi omrežje z nadzorovanim dostopom, na enak način kot je to narejeno v notranjih službenih omrežjih kar preko javnih omrežij pri tem pa ne žrtvuje varnosti uporabnika, omrežja in podatkov.

SSL

SSL pomeni “Secure Socket Layer”, to je dodaten “sloj” komunikacije, ki zagotavlja varnost medtem, ko podatki potujejo od enega uporabnika do drugega.

Varnostni SSL certifikat

SSL certifikat je digitalno “podpisano” potrdilo s strani avtoriziranega podjetja za certifikacijo kot je npr. Verisign, Godaddy, Rapidshare, Pošta Slovenije, NLB, Halcom, itd. To so avtorizacijska podjetja, ki jim brskalniki zaupajo. To omogoča, da brskalnik pri teh podjetjih preveri identiteto in resnično varnost spletne strani še preden se pošljejo občutljivi podatki, kot so podatki vašega bančnega računa ali kreditne kartice za potrebe uporabe te spletne strani.

HTTP

HTTP pomeni “Hyper Text Transfer Protocol”, primarni protokol oz. način na spletu, ki omogoča brskanje in povezave.

HTTPS

HTTPS je “Hyper Text Transfer Protocol”, torej HTTP z dodanim “s”, kar pomeni da je komunikacija poteka preko SSL – Secure Sockets Layerja.

Torej, ko kupujete na spletu in uporabljate spletne aplikacije in trdijo, da so varne, imajo varnostni SSL certifikat in uporabljajo HTTPS, bodite pozorni saj se bi vrstica za vnos spletnega naslova morala vidno spremeniti in začetek vrstice obarvati. Če se to ne zgodi pomeni, da stran ni varna in v takem primeru vam odsvetujemo kakršnokoli vnašanje občutljivih podatkov – finančnih ali osebnih.

Za dodatno varnost pa boste poskrbeli tudi tako, da se za uporabo takih spletnih strani izogibate javnih računalnikov kot so spletne kavarne, knjižnice, letališča. V kolikor je to nujno se pred zaključkom dela prepričajte da ste se iz spletne strani, ki ste jo uporabljali tudi odjavili.

Matej Okorn
Metakocka