Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Spletni ali namizni programi!?

Zakaj so Spletni programi uporabnejši in cenejši kot namizni programi!

Nameščanja programov na vaš računalnik ni več!!

Spletni programi in orodja ne zahtevajo namestitve in ne zavzamejo prostora na vašem disku. Delujejo na internetnih strežnikih, kar pomeni, da vedno ko jih zaženete uporabljate zadnjo verzijo programa. Razne tehnologije, kot je Ajax, so omogočile, da se delovanje in izgled ne razlikuje od namiznih programov, brez izgube hitrosti delovanja.

Vedno zadnja verzija, nadgradnje so hitre in sprotne!!

Popravki se, v nasprotju z namiznimi programi, kjer se nadgradnje programa za vsako verzijo nameščajo na vsak računalnik posebej, izvedejo na strežniku za vse uporabnike hkrati. Uporabnikom tako ni potrebno ročno nadgrajevati programa.

Ni stroškov vzdrževanja in nadgradenj starejših verzij programa!!

Namizni programi se tradicionalno prodajajo kot programski paketi, ki jih namestite na računalnik, ko želite novo verzijo je navadno potrebno doplačilo, hkrati pa je potrebno za bolj napredne programe plačati nadgradnjo na novo verzijo. Velikokrat nova verzija za dobro delovanje zahteva tudi boljši računalnik. Za uporabo spletnih programov plačujete zgoj uporabnino – drugih skritih stroškov ni, pri tem pa lahko uporabljate tudi starejše računalnike – nakup novega ni potreben, saj je vse kar potrebujete program za uporabo interneta (Firefox, Internet Explorer, Chrome, Sarafi,..).

Ne potrebujete administratorskih pravic na vašem računalniku !!

Programa se ne namešča na vaš računalnik, zato za začetek uporabe in samo uporabo ne potrebujete administratorskih pravic in v primeru podjetij, dovoljenja vašega skrbnika za pričetek uporabe.

Dosegljivo od vsepovsod, kadarkoli!!

Kjerkoli je dostop do spleta, ob katerikoli uri in tudi če nimate svojega računalnika pri sebi lahko uporabljate spletna orodja. Vse kar morate vedeti je spletni naslov kot je www.metakocka.si.

Neodvisno od operacijskega sistema!!

Uporaba spletnega programa ni odvisna od operacijskega sistema, ki ga uporabljate. Naj bo to Linux, Os x ali Windows, spletna orodja delujejo enako.

Ni napak v delovanju programa, konfliktov z ostalimi programi!!

Spletni programi se ne nameščajo na vaš računalnik in tako ne prihaja do napak delovanja zaradi gonilnikov ali konflikta strojnih komponent vašega računalnika.

Možnosti ekipnega dela, sodelovanja v realnem času!!

Spletna orodja omogočajo delo in sodelovanje npr. pri delu na projektu (dodajanju, ažuriranju informacij) celotni ekipi projekta. Informacije so vedno sveže in jih vidi celotna ekipa hkrati – ni več izmenjav po e-pošti, ftp-ju ali usklajevanja preko telefona.

Podatki uporabnika so shranjeni varno in se dnevno varnostno kopirajo!!

Podatki so zakodirani in varno shranjeni na spletnih strežnikih. Vsi naprednejši spletni programi podatke tudi dnevno varnostno shranjujejo in tako eliminirajo možnost izgube podatkov. Uporabniki namiznih programov v primeru okvare diska, virusa ali vdora, v večini primerov izgubijo večji del podatkov, saj zelo malo uporabnikov redno izdeluje dnevne kopije podatkov na svojem računalniku. “Recovery” oziroma reševanje podatkov okvarjenega diska pa je največkrat zelo drago in hkrati ne zagotavlja, da bodo vsi podatki rešeni.

Ni virusov

Ker ni namestitve programov na vaš računalnik, posledično pomeni, da virusov, ki jih prinesejo tovrstne aktivnosti ni! Antivirusni programi za spletne programe tako niso potrebni!

Nižji stroški uporabnika!!

Glede na vse zgoraj napisane prednosti, kjer uporabnik lahko uporablja obstoječ računalnik, ni omejen z operacijskim sistemom, verzijami programa, je začetni strošek uporabe izredno majhen – zgolj mesečna najemnina programa brez ostalih skritih stroškov uporabe.

Mobilni dostop

Spletni programi delujejo v internetu, zato je dostop s “pametnimi” mobilniki do uporabe izredno enostaven, v večini primerov uporabo pričnete z vnosom internetnega naslova v vaš mobilni brskalnik.

Matej Okorn
Metakocka