Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Davčne blagajne – Kdaj mora biti izdan račun v primeru internetne prodaje?

Prejeli smo vprašanje ali se bo postopek in čas izdaje računov pri spletni prodaji kakorkoli spremenil.

Odgovor Furs-a je da postopek ostaja enak in sicer:

Vsak davčni zavezanec mora zagotoviti, da je za opravljeno dobavo blaga ali storitev izdan račun. Obveznost izdajanja računov določa 81. člen ZDDV-1, po katerem mora vsak davčni zavezanec zagotoviti, da je za dobavo, opravljeno za plačilo, izdan račun. Po ZDavPR je določen rok izdaje računa in sicer mora zavezanec izdati račun najkasneje v trenutku, ko sta izpolnjena dva pogoja, in sicer ko je prejeto plačilo z gotovino in opravljena dobava blaga oziroma storitve. Pri internetni prodaji, plačani s strani kupca (končnega potrošnika) z npr. plačilno/kreditno kartico pred opravljeno dobavo, mora biti torej račun izdan najkasneje ob dobavi. V praksi bo praviloma izdan račun ob pošiljanju blaga kupcu, oziroma ko bo blago odpremljeno. Ko bo izdan račun, ga je treba potrditi.
Če je izdan račun za predplačilo, torej ko je prejeto naročilo in opravljeno plačilo s kreditno/plačilno kartico, je treba račun za predplačilo potrditi. Račun za predplačilo je treba obvezno izdati, če je kupec davčni zavezanec za DDV. Če je kupec fizična oseba, ki ni davčni zavezanec, izdaja računa za predplačilo z ZDDV-1 ni predpisana.

Uspešno poslovanje

ekipa MetaKocka

Če ste zamudili več o davčnih blagajnah:

Kratek povzetek kaj so davčne blagajne si lahko preberete v enem od prejšnjih člankov 

Če pa imate spletno trgovino vas bo verjetno zanimalo, kako se bo obravnavalo plačilo s kartico ali Paypal-om v vaši spletni trgovini

Bi želeli, da vas obveščamo o novostih? Spodaj vpišite vaše podatke:

1 thought on “Davčne blagajne – Kdaj mora biti izdan račun v primeru internetne prodaje?”

  1. Pozdravljen. V primeru, da vaš kupec plača direktno na vaš transakcijski račun, potem to ni predmet gotovinskega poslovanja. V tem primeru račun ne gre na FURS. Če pa vaš kupec plača gotovinsko poštarju ali kurirski službi pa to velja enako kot neposredno plačilo s gotovino, kar pomeni da bo račun potrebno poslati na FURS.

Comments are closed.