Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Grozi vam nelikvidnost, kaj storiti?

Marsikateri podjetnik se v tem času krize srečuje s težavami likvidnosti, pomanjkanja obratnih sredstev. Nepregledno poslovanje hitro izboljšavo likvidnosti otežuje vendar je pred urejanjem le tega priti do spoznanja, da dejansko imamo ta problem. To spoznanje za marsikaterega dobrega podjetnika pride prepozno. Težko je brez informatiziranosti in nekaj finančnega znanja napovedati, da podjetje drvi v težave, pa vendar ko nelikvidnost ali delna nelikvidnost postane stalnica v vašem poslovanju ste le še korak pred insolventnostjo; to je popolno nezmožnostjo plačevanja svojih obveznosti. Insolventnost je nekaj kar ne bo všeč vašim dobaviteljem predvsem pa ne zaposlenim in banki, zato ukrepajte preden pridete do te točke.

Kaj pravzprav lahko storite, da to preprečite in pridobite likvidnostna sredstva:

1. Preverite kakšen dolg imajo vaši kupci do vas. Izterjajte čimveč dolga, če naletite na večje probleme, imate možnost odprodaje terjatev (faktoring) ali izvržbe. Prva možnost je največkrat uporabna za kupce, ki imajo normalno poslovanje pa imajo trenutne probleme z plačevanjem, druga pa predvsem takrat ko vam kupec zaradi kakršnegakoli razloga noče plačati.

2. Predčasno pokličite vaše dobavitelje in jih zaprosite za odlog poplačila obveznosti in si tako pridobite nekaj časa, ko ne boste imeli odlivov in tako uporabili denar za pospeševanje prodaje.

3. Eno največkrat pozabljenih možnosti pa so zaloge. Tu je marsikdaj vezanih veliko obratnih sredstev. Preglejte vaše zaloge, pripravite agresivne prodajne akcije in jih čimhitreje prodajte. Marsikdaj je v takem trenutku potrebno biti zelo vztrajen in hitro odreagirati na povpraševnje.  Pri zalogah bodite pozorni tudi na takoimenovano “nekorantno” zalogo – le to mnogokrat podjetja zavržejo, čeprav ni njuno da je za kupca ničvredna. Naredite akcijo, ki pove da se odprodaja tako blago in na tak način izpraznite še ta del skladišča.

4. Dodatna opcija so tudi dezinvesticije, odprodaje osnovnih sredstev, strojev, ki jih ne potrebujete.

5. Pospešite redno prodajo – prekličite, obiščite redne kupce, ki vas poznajo, prosite jih za priporočila, ki vam bodo koristila, imela pozitiven učinek na prodajo  in jih za to nagradite z dodatno uslugo, izdelkom ali boljšo ceno.

Vse zgoraj napisano je nekaj preprostih ukrepov, ki vam bodo pomagali boljše poslovati tudi če vem ne grozi nelikvirnost. Velikokrat pa je to tudi čas, ko je potrebno pogledati kako podjetje posluje, kakšni so stroški ter presoditi kaj je odvečno  in kaj nujno potrebno.

Več o pozitivni racionalizaciji naslednjič…