Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Kako izračunamo prag pokritja (količino, pri kateri pokrijemo vse stroške) ?

Podatek, koliko mora podjetje proizvesti in/ali prodati, da dosežemo prag pokrija, je eden ključnih za preživetje in rast posameznega podjetja. Mnogo podjetnikov v manjših podjetjih razmišlja, da je izračun tega prekompliciran. Veliko jih osnovno finančno projekcijo pripravi kot del poslovnega načrta, žal le ta večinoma obleži v predalu ali knjižni polici.

S poenostavljenim primerom bom v nadaljevanju pokazal, da izračun lahko izvedemo hitro, brez pretiranega matematičnega znanja.

Za primer vzemimo podjetje, ki proizvaja stole. Glede na kapacitete njihove proizvodnje lahko proizvedejo maksimalno 15.000 kos stolov na mesec. Tovrsten stol lahko prodajo po ceni 100 Eur (P). Variabilen strošek (VS) proizvodnje tega stola je 25 Eur, celotni fiksni stroški (FS) pa so 10.200 Eur. Vprašanje je torej, koliko morajo izdelati stolov, da bi dosegli prag pokritja?

Kol = FS / (P – VS) = 10.200 Eur / (100 Eur – 25 Eur) = 10.200 Eur/ 75 Eur = 136 Kos

Prodati moram vsaj 136 Kos stolov, da dosežemo prag pokritja, od tu naprej pa bo podjetje pričelo ustvarjati pozitivno razliko.

Zakaj je pravzaprav ta izračun pomemben? Pove nam, koliko je minimalna količina, ki jo moramo prodati. S tem izračunom preverimo tudi ali imamo dovolj kapacitet (tudi zaposlenih), da bomo sposobni izdelali toliko izdelkov in hkrati lahko ugotovimo ali bi bilo potrebno dvigniti ceno oz znižati fiksne stroške, da bo podjetje ponovno profitabilno.