Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Kako izračunati koeficient obrata zalog in zakaj je ta podatek tako pomemben?

Zaloge so za podjetja, ki poslujejo z blagom nujno potrebne hkrati pa obremenjujoče, saj je v zalogah vezanega precej denarja. Razmere na trgu velika kot tudi mala podjetja silijo v optimizacijo poslovanja in pri tem je optimizacija zalog precej pomembna.

Odgovor na vprašanje, kaj so optimalne zaloge podjetja, seveda ni enostaven. Pomagamo si lahko z malce poenostavljenim izračunom, ki nam pokaže, kako zmanjšati zalogo na varni minimum in s tem ne ogroziti poslovanje podjetja ter si zagotoviti vedno dobrodošla likvidnostna sredstva.

Prvi korak je izračun koeficienta obračanja zalog. Za preprost primer bomo predpostavili, da smo v enem letu prodali 2500 kozarcev, povprečna zaloga na skladišču pa je bila 420 kozarcev.

Formula za izračun koeficienta obračanja zaloge je sledeča:

K = količinski promet v obdobju / povprečna zaloga, če vstavimo številke dobimo
K = 2500 / 420 = 5,95

Ta številka praktikom ne pove prav veliko, je pa osnova za izračun, koliko dni traja en obrat zalog (v koliko dneh se celotna zaloga kozarcev zamenja oz proda).

Formula za izračun trajanja enega obrata zaloge je sledeča:

K = 365 dni / K obračanja = 365 / 5,95 = 61,34 dni

Torej izračunali smo, da glede na podatke o povprečni zalogi prodamo v povprečju v 61 dneh.

Kako si s tem podatkom lahko pomagamo? Najprej je potrebno vedeti, kakšne roke dobave imamo pri dobavitelju (dobaviteljih) teh kozarcev. Če je to 15 dni in so ti dobavitelji zanesljivi, imamo občutno previsoko zalogo oz predolg obrat.
Pri optimiziranju moramo poleg rokov dobave in zanesljivosti upoštevati, kako prodaja naših kozarcev niha v sezoni in koliko je takoimenovanih “padalskih” kupcev, ki jih ni moč predvideti. Če vemo, da smo pred prodajno sezono in je padalcev nekaj več, bomo predpostavili malce višjo zalogo in malce daljšo vezavo zaradi varnosti naše prodaje.

Sedaj, ko smo ugotovili, da povprečno zalogo glede na dobaviteljeve roke držimo predolgo, se lahko odločimo, da je zaradi varnosti zalogo primerno držati 25 dni. Pa poglejmo, kako izračunati, koliko kozarcev moramo v povprečju imeti na zalogi, da zagotovimo varno poslovanje glede na našo odločitev.

Najprej moramo izračunati, kakšen je ciljni koeficient obračanja zaloge:

K obračanja = 365 dni / 25 dni = 14,6 iz tega izračunamo, kakšna bi bila glede na to povprečna zaloga in sicer:

Povpr. zaloga = količinski promet v obdobju / K obračanja = 2500 / 14,6 = 171,23 kos

Izračunali smo torej, da bi glede na našo prodajo in roke dobave dobavitelja zadostovalo 172 Kos kozarcev za varno poslovanje, iz tega hitro ugotovimo, da imamo za 248 kos kozarcev na zalogi preveč (več kot 50% previsoko zalogo držimo).

V primeru, da bi bil en kozarec vreden 2 Eur, smo samo pri tem izdelku sprostili 248 x 2 eur = 496 Eur denarnih sredstev. Če imate na zalogi 20 izdelkov so lahko vrednosti, ki jih boste na podlagi tega preprostega izračuna sprostili precej visoke.

Bi želeli, da vas obveščamo o novostih? Spodaj vpišite vaš elektronski naslov:

1 thought on “Kako izračunati koeficient obrata zalog in zakaj je ta podatek tako pomemben?”

  1. petrič janez

    Prosim za podatek o idealnem koeficientom
    obračanju blaga v trg pod.ali je to 4 ali 6.
    hvala in lep pozdrav.Vem da je idealni-4-
    morda se motim.

Comments are closed.