Blog Novosti, nasveti, navodila

Blog Novosti, nasveti, navodila

Omejitev dostopa do dokumentov s pomočjo profitnih centrov

V MetaKocki že nekaj časa podpiramo možnost določitve profitnega centra (več) na Ponudbah, Naročilnicah ter Računih. Sedaj smo to funkcionalnost nadgradili z možnostjo omejitve pogleda nad dokumenti na nivoju profitnega centra. Funkcionalnost je uporabna v naslednjih primerih :

  • imate več poslovnih enot podjetja – Ljubljana, Maribor, Koper. V vsaki poslovni enoti je nekaj zaposlenih, ki morajo zaradi poslovanja videti ponudbe, račune, delovne naloge oz dobavnice, ki so jih izdelali sodelavci v poslovni enoti, pa vendar ne želite, da ti isti zaposleni vidijo dokumente drugih poslovnih enot.
  • imate zaposlenega ali najetega prokurista, podjetje pa dve različni dejavnosti. Prokurist pokriva določeno dejavnost, drugo pa vodite vi. Sedaj lahko prokurista omejite tako, da samostojno izdeluje znotraj MetaKocke vse dokumente, ki jih potrebuje za poslovanje – ponudbe/račune, dobavnice in prevzemnice brez, da bi videl dokumente druge dejavnosti.

Postopek vpeljave profitnega centra se začne z vnosom, kar opravite pod “Nastavitve/Šifranti”. V spustnem seznamu izberete “Profitni centri” in vnesete potrebne profitne centre.

V naslednjem koraku uporabniku določite profitni center. Ko bo tak uporabnik izdelal nov dokument (ponudbo, račun, dobavnico, itd), bo znesek le tega avtomatično pripisan uporabnikovemu profitnemu centru. V praksi to pomeni, da uporabniku ni potrebno vedeti za profitne centre, ker se le ti avtomatično določi glede na vnešeno nastavitev.

V naslednjem koraku je potrebno uporabniku določiti privilegije, torej dostop omejiti na profitni center. Pri posameznem dokumentu npr. Ponudbi izberete zgolj “Profitni center”, vse ostalo v drevesu Ponudbe izklopite.

Uporabniku je potrebno določiti tudi dostop do poročil, ki so vezana na dokumente (npr. “Račun”) in po potrebi izključiti prikaz grafov, ki prikazujejo poslovanje celotnega podjetja.

Tako profiliran uporabnik bo lahko :

  • izdelal in urejal račune svojega profitnega centra. Na računih bo lahko izbral dobavnico/ prevzemnico, ponudbo/ naročilnico, ki je določena za izbrani profitni center. Lahko bo izbral delovne naloge, katerih vsaj eden skrbnikov je iz profitnega centra uporabnika,
  • izdela in ureja ponudbe oz. naročilnice svojega profitnega centra. Enako velja za dobavnice oz. prevzemnice,
  • izdela in ureja delovne naloge, pri katerih je vsaj eden od skrbnikov.